FACEBOOK INSTAGRAM
WEBSHOP AANMELDEN
02 februari 2022 / Training 

Kynett WorkoutHoe werkt vliegwieltraining?
Vliegwieltraining is een unieke ontwikkeling in de sport en fysiotherapie. Trainen met een vliegwiel wordt ook wel kinetische training genoemd. In plaats van traditionele gewichten wordt er getraind met een schijf die ronddraait. In de concentrische fase wordt het vliegwiel door middel van het trekken aan een lint op gang gebracht en versneld. Als het lint volledig is afgerold volgt de excentrische fase; er is nu zoveel kinetische energie opgebouwd dat het lint zich vanzelf weer oprolt, net als bij de welbekende jojo. Het doel is om het vliegwiel in de excentrische fase af te remmen en vervolgens weer met een concentrische beweging op gang te brengen.

Het verschil met traditionele krachttraining

De kracht die je geeft in de concentrische fase is ook de kracht die je terugkrijgt in de excentrische fase, dit zijn we niet gewend in de traditionele krachttraining.  Door de constante belasting kun je daardoor ook meer uit een oefening halen want je traint je spieren intensiever en sneller. Bij vliegwieltraining is elke herhaling maximaal effectief omdat je bij vermoeidheid ook op lichtere intensiteit kan doortrainen. Bij traditionele krachttraining kom je sneller tot een maximaal aantal herhalingen omdat je de gekozen gewichten op een bepaald punt zal moeten loslaten. Oefeningen bij vliegwieltraining zijn ook meer multifunctioneel omdat je aan het begin van de excentrische fase altijd in balans moet blijven en daardoor ook je buikspieren moet aanspreken.

Hoe maak je de oefening zwaarder?

Bij vliegwieltraining train je met relatief lichte gewichten. De intensiteit van de oefening wordt vooral bepaald door de snelheid en niet direct door het gewicht dat gebruikt wordt zoals bij traditionele krachttraining. Hoe harder de beweging wordt ingezet, hoe zwaarder de excentrische weerstand zal zijn. Bij de Kynett ONE zijn drie soorten weerstandschijven te gebruiken varierend van 2mm dikte (800gram), 3mm dikte (1200gram) en 4mm dikte (1550gram). Deze zijn te combineren maar ook enkel te gebruiken. Er kunnen maximaal twee schijven tegelijk in het apparaat.
Bij de Kynett ULTIMATE kunnen ook zwaardere weerstandschijven gebruikt worden van 5mm dikte (1660gram), 6mm dikte (1950gram) en 8 mm dikte (2550gram). De gewichten zijn opzich niet zwaar om te tillen maar worden wel zwaar als je ze op snelheid gaat brengen in het vliegwielapparaat.

Voor welke doelgroepen is het geschikt?

Kynett is geschikt voor vele doelgroepen zoals topsport, revalidatie, fysiotherapie, personal training, fitness en sport-specifieke trainingen. Denk hierbij aan golf-, tennis-, boks- en voetbalbewegingen. Er kan zowel licht als intensief getraind worden alsook op snelheid en kracht.

Effecten

Diverse studies hebben aangetoond dat vliegwieltraining significant meer effect heeft op spierkracht, spieromvang, sprongkracht en loopsnelheid. Uit de literatuur blijkt ook dat vliegwieltraining uitermate geschikt is voor blessurepreventie bij voetballers en revalidatie bij patiënten herstellend van een beroerte.

We hebben bij SMC de beschikking over 2 Kynett vliegwiel apparaten. Kom snel langs voor een proeftraining